Door
sonos

Appsurd!

Apps. We komen er in om! Een app voor Facebook, een app voor het weer, voor het nieuws, voor hardlopen, skiën, spelletjes en zo voort. En niet alleen op je smartphone. Ook de tv én je horloge heeft ze. We doen er ook steeds meer mee. In 2014 steeg het gebruik van apps met maar liefst 76%.

Maar wat zijn nu trends in apps? Ten eerste worden ze slimmer. Bij Runkeeper moet je nu bijvoorbeeld nog je hardloopsessie handmatig starten. Maar dit gaat veranderen. De app gaat zelf detecteren dat je aan het hardlopen bent en start dan de opname. Uiteraard met feedback over je voortgang. Of er komt een app die ‘ziet’ dat je in de buurt van je huis bent en de verwarming vast aandoet.

Internetdingen

Een andere trend is The Internet of Things. De term is natuurlijk niet nieuw, maar de toepassingen nemen wel toe. Misschien ken je Philips Hue al? Het zijn lampen die je door je hele huis met elkaar kunt koppelen om ze vervolgens met je smartphone te bedienen. Je hebt SONOS, het draadloze muziek-systeem. En Samsung gaat nog verder. Het wil in 2020 álle producten met het internet verbinden.

Apps voor energiebesparing zijn op dit moment ook erg in trek. Heel makkelijk natuurlijk omdat je meteen je besparing kan zien en kan vergelijken met anderen. En met wat hulp van gamification-elementen wordt je uitgedaagd om nóg meer te besparen.

Wat dacht je van slimme medicijndoosjes die bijhouden of je je pilletje hebt genomen of een app waarmee je kan zien of de auto al is opgeladen? Bedrijven zetten ook steeds meer apps in, zowel voor hun medewerkers als voor hun klanten.

Bakens

Ook beacons worden op steeds grotere schaal toegepast. Het zijn kleine apparaatjes die signaaltjes uitzenden. Je telefoon herkent die en reageert erop. In winkels, kantoren en musea wordt ze al volop gebruikt, maar ook in huis zijn er toepassingen. De garagedeur die bijvoorbeeld automatisch opengaat omdat je in de buurt bent.

En dan de wearables. Ze zijn redelijk hot. Apple verkocht onlangs 1 miljoen Apple Watches. Op de eerste dag van verkoop! Dat zijn er meer dan alle Android Wearables bij elkaar in een heel jaar. Ook hier geldt dat gemak belangrijk is. Je kijkt minder snel op je telefoon als je heel veel via je horloge kan doen, zoals even snel het weer checken of de volgens afspraak bekijken.

Kortom, er gebeurt veel. Maar wat de ontwikkelingen ook zijn, Appmanschap zit er bovenop.