Door
materialdesignintroduction

Material Design

Met Android 5 komt Google met een nieuwe designtaal: Material Design. De vorige designtaal Holo voor Android 4 begon zijn leeftijd te tonen. Daarom ging Google op zoek naar een designfilosofie welke toe te passen is op alle apparaten, van smartphone tot TV en van website tot auto. Ze begonnen vanaf de basis een nieuwe designtaal uit te werken. Bij deze uitwerking stond één vraag centraal.

Waar is software van gemaakt?

Het antwoord op deze vraag kwam toen Google zich af ging vragen wat er zich achter een knop bevindt. Door zich voor te stellen dat er een oppervlakte is achter de elementen en dat deze elementen als lagen op elkaar liggen, begon het ontwerpteam deze elementen te zien als echte, tastbare objecten.

Gedurfd design

Hieruit hebben ze een aantal regels bedacht waar dit fictieve materiaal, dat iets weg heeft van papier, aan zou moeten voldoen. Het materiaal is plat, zweeft iets boven de ondergrond en wordt vanuit een consistente hoek belicht. Ook verschijnen of verdwijnen deze elementen niet zomaar, maar zullen ze eerder op realistische wijze het scherm in- of uitschuiven. Deze uitgebreide designtaal gecombineerd met gedurfde, heldere kleuren en snelle animaties geeft Android 5 de broodnodige facelift en we zijn dan ook al druk bezig enkele van onze apps bij te werken naar deze nieuwe designtaal.