Door
Virtual Reality Cover Photo

OranjeHockey Virtual Reality Experience

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en Appmanschap trekken al enkele jaren samen op. Zo ontwikkelen we samen hockey.nl en de OranjeHockey-app en daar zijn wij trots op! Dus toen het Rabo EuroHockey Championships 2017 in Nederland werd gehouden, was dat de perfecte aanleiding om samen een bijzondere fanbeleving te creëren. 

Appmanschap houdt zich al vanaf het begin bezig met innovatie, nieuwe trends en ontwikkeling. Beacons, wearables, en nu ook virtual reality. Als we gaan voor innovatie, dan is een goede gebruikerservaring heel erg belangrijk. Na een aantal brainstormsessies over de ultieme fanbeleving, presenteerden wij onze ideeën aan de KNHB. 

Deze premisse werd leidraad voor de experience:
Het is 5 minuten voor de finale van het Rabo EuroHockey Championships 2017. Het team loopt al richting het veld, maar spelers Marloes Keetels en Billy Bakker blijven achter in de kleedkamer. Zij concentreren zich nog even op de wedstrijd. Kijk gerust even mee en rond in de kleedkamer. Zie je die twee prullenbakken staan? Lukt het jou om te scoren? Als afsluiting mag je op de foto met Marloes of Billy. 

Kleedkamer

Het kampioenschap speelde zich af in het vernieuwde Wagener stadion, dat flink verbouwd is. Aan de hand van de laatste bouwtekening van de kleedkamer hebben we er een virtuele versie van gemaakt in Unity; een game-ontwikkelprogramma. De gegoten vloer, houten bankjes, kluisjes, douches; alles is tot in detail nagebouwd. Ook het natuurlijke daglicht en de lichtpunten zijn zo realistisch mogelijk weergegeven. Je waant je echt bij de spelers in de kleedkamer.

Lees verder onder de foto. 


Photogrammetery

Je begint de experience met het kiezen tussen Marloes Keetels en Billy Bakker. Van beide internationals is in Duitsland een fotorealistisch 3D-model gemaakt. Die kun je in de virtuele omgeving van dichtbij bekijken en bijna aanraken. Het maakt de experience echt compleet.

Lees verder onder de foto.

Interactiviteit

Alleen wat rondkijken in een virtuele omgeving gaat snel vervelen. Interactiviteit is heel belangrijk voor de ervaring. Daarom is er van alles doen. Pak de bidon en een iPad om de opstelling te bekijken. Zet de douches aan, doe het licht uit en ga op de interactieve spiegel af. Als je de kluisjes opent, vallen er een beker en hockeyballen uit. 

Natuurlijk spelen de hockeyers met het beste materiaal. Dus gebruikten we de nieuwste hockeystick van adidas. Die krijg je ook als VR-speler in de hand. Met een ‘tracker’ wordt hij gevolgd, zodat hij ook in de virtuele wereld zichtbaar gemaakt kan worden. En met de virtuele stick kan je natuurlijk ook met virtuele ballen spelen. Pushen, hooghouden; er is van alles mogelijk. Samen met spelers van het Nederlands Elftal hebben we de eigenschappen van de virtuele bal aangepast zodat deze ‘echt’ aanvoelt. En lukt het je om te scoren tussen de prullenbakken? Dan beginnen de internationals voor je te juichen en komt er confetti naar beneden. 

Geluid

Ook geluid is belangrijk voor een goede experience. En dat moet ook ruimtelijk zijn voor het juiste effect. Het wordt daarom aangepast aan je plek in de virtuele omgeving. Gejuich uit het stadion hoor je verder weg. En als je de ballen, de douches en de kluisjes aanraakt, klinkt dat dichtbij. Zo vergeet je de echte wereld even helemaal. 

Mixed reality

Aan het eind van de experience wil je natuurlijk op de foto met je hockeyheld. Daarom maakten we het mogelijk om de virtuele en echte wereld samen te voegen, zodat je jezelf terugziet in VR-omgeving, samen met Billy Baker of Marloes Keetels. Kijk maar eens op de OranjeHockey-Facebookpagina.

Lees verder onder de foto. 

Wil je ook een kijkje nemen?

Meer weten? Of wil je de VR-experience zelf ervaren? Bel Gerhard via 055 303 19 47 of stuur een mailtje naar gerhard@appmanschap.nl.